Vitaliteit, wat is dat eigenlijk?

Door
Milou
22/8/2023
0
min leestijd
Share this post
Vitaliteit, wat is dat eigenlijk?

Vitaliteit

Je hoort het steeds vaker, je moet vitaal zijn. Zo niet moet je dit als de wiedeweerga worden, want áls iets belangrijk is dan is het wel je vitaliteit! Is het echt zo, of valt het allemaal wel mee. En... als ik je vraag wat vitaliteit is. Kun je mij dit dan uitleggen? Of gebruik je het woord wel eens, maar weet je eigenlijk niet eens of het wel klopt op de manier zoals jij het gebruikt?

De dikke Van Dale geeft de volgende uitleg bij het woord Vitaal:

vi·taal (bijvoeglijk naamwoord) 1 voor het leven van groot belang. 2 krachtig, energiek: een vitale grijsaard

Duidelijke uitleg toch? Nu weet je gelijk meer over vitaliteit. Nee, toen ik dit voor het eerst las, vond ik dat ik geen steek verder was gekomen. Wat is dan voor het leven van groot belang? Ja, top! Krachtig, energiek? Weet gelijk wat ik moet gaan doen én hoe ik het moet aanpakken. Nee, dit was niet het antwoord wat ik had gehoopt te krijgen. Ik ging mij verder verdiepen.

De vitaliteitsschijf

Je hebt de 'De schijf van vijf', geïntroduceerd door het Voedingscentrum, maar zo kwam ik in mijn zoektocht naar de betekenis van vitaliteit óók bij de Vitaliteitsschijf uit. Deze laatste schijf is opgedeeld in 5 gebieden. Ik zal ze je kort even toelichten:

  • Fysiek welzijn: Gaat over jouw lichaam en jouw leefstijl. Leef jij op een gezonde manier? Beweeg je voldoende? Eet je voldoende gezonde producten en eet je ook voldoende? Slaap je goed? Allemaal onderdelen die behoren bij je fysieke welzijn.
  • Mentaal welzijn: Gaat over jouw mindset en jouw emoties. Ben jij iemand die overal de beruchte beren op de weg ziet? Of maak jij juist op deze weg even een dansje met ze om vervolgens weer vrolijk verder te gaan? Jouw manier van denken en de bijbehorende emoties die jij hierbij ervaart horen thuis bij je mentale welzijn.
  • Sociaal welzijn: Gaat over jouw omgeving en relaties die jij hierbinnen aan gaat. Dit kunnen liefdesrelaties zijn, maar ook relaties met jouw ouders, vrienden of andere mensen die jij in jouw leven tegen komt. Misschien ben jij iemand die heel veel energie kan krijgen, zichzelf volledig kan opladen tussen anderen mensen. Het kan ook zijn dat jij juist meer de rust op zoekt. Dit hoort allemaal bij jouw sociale welzijn.
  • Spiritueel welzijn: (En nee, je hoeft de klankschalen er nu écht niet bij te gaan pakken hoor) Spiritueel welzijn gaat over jouw talenten. Waar zou jij 's morgens voor uit bed springen. Wat vindt jij onwijs leuk om te doen én ben jij goed in? Stukje zingeving hoort hier ook bij. Dit hoeft ook helemaal niet zweverig te zijn. Het kan ook er mee te maken hebben waarvoor jij denkt hier op deze wereldbol rond te wandelen. Als jij ergens héél goed in bent, is dat misschien wel de reden waarmee jij iets kunt bijdragen hier op deze planeet!
  • Zelfbewustzijn: Dat is de gave die wij als mens hebben om te kijken of bovenstaande al goed gaat in ons eigen leven. Hoe staat het met jouw fysiek welzijn? Zijn er dingen die je graag anders zou zien of ben je tevreden? Hier over kunnen oordelen behoort tot je zelfbewustzijn. Mocht je dit moeilijk vinden om over na te denken? Neem dan contact met mij op! Samen kunnen wij in een Klets-moment bovenstaande gebieden doorlopen en bekijken in hoeverre je dit zelf hebt weten te bereiken. Ben je over een bepaald gebied nog niet tevreden? Dan kunnen wij hier samen bepaalde doelen aan gaan koppelen!

Vitaal zijn in de dagelijkse praktijk

's Avonds val ik als een blok beton op de bank in slaap'.

Herkenbaar? Dan kan het zomaar eens zijn dat er iets niet helemaal lekker loopt in jouw vitale leven. Natuurlijk mag je in de avond moe zijn van een dag hard werken. Misschien heb je ook nog wel daarnaast een gezin mét huishouden gerund. Dat je het dan in de avond even rustiger aan doet, is alleen maar aan te moedigen. Maar uhm...wie herkent zich in het volgende:

'Schatje? Zullen we vanavond gezellig samen een film gaan kijken?' Samen wordt een film gekozen, maar nog voordat de eerste lijn met tekst volledig is uitgesproken, ben jij al in dromenland!

Herkenbaar? Ik denk het wel, want ook mij is het herhaaldelijk overkomen! Erg? Mwah, zolang je je hier maar bewust van bent en doet wat je lijf je aangeeft. Het geeft wel duidelijk weer dat er nog al iets van ons op een dag wordt verwacht. Waar men in de oertijd vooral zich druk maakte over de maaltijd die aan het eind van de dag weer in het kamp gemaakt moest worden, staan wij van 's morgens vroeg tot 's avonds laat aan. Piepjes die uit je telefoon komen, druk verkeer waar wij ons dagelijks in moeten begeven, drukke banen, huishouden, gezin verzorgen (naast een drukke baan), sociale contacten onderhouden, sporten, boodschappen halen...en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat je dan het begin van die ene film misschien niet eens haalt, klinkt nu opeens een stuk logischer!

Controleer je vitaliteit

Nu je bovenstaande hebt gelezen, wordt het misschien eens tijd om de 5 bovenstaande bullets bij jezelf te controleren. Lukt het je om dit in de dagelijkse praktijk goed uit te voeren? Heb je hier al eens eerder bij stil gestaan?

En om nog even terug te komen op de vraag in het begin. Heb je nu een beter beeld gekregen wat vitaliteit betekent? En begrijp je nu ook beter waarom er steeds meer wordt gesproken over vitaliteit in ons drukke leven?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Interesse in onderwerpen zoals voeding, beweging, stress en ontspanning? Op de hoogte blijven wanneer er weer een nieuw blog online staat? Het laatste nieuws rondom coachtrajecten of producten van Klets met Milou? Schrijf je dan snel in!
Ik beloof je niet onder te sneeuwen met allerlei mails, alleen wanneer er ook écht iets leuks te melden valt!

Bedankt! Het bericht is verzonden.
Oops! Something went wrong while submitting the form.