Zitten is het nieuwe roken!

Door
Milou
8/9/2023
0
min leestijd
Share this post
Zitten is het nieuwe roken!

Je leest het steeds vaker: ' Zitten is het nieuwe roken!' Er wordt veel onderzoek naar gedaan en steeds maar weer komt uit de onderzoeken dat zitten slechter is dan we eigenlijk denken en/ of weten. Hoe dat precies zit?

Even terug in de tijd...

Terug naar de oermens en hoe wij zijn ontstaan. Wie al meer van mij heeft gelezen, zal denk ik wel al weten welke kant ik op wil gaan. Maar op het moment dat de oermens leefde op onze wereld, zag het er heel anders uit voor deze mensen. Geen hoge kantoorgebouwen, geen auto's en geen hulpmiddelen waardoor zij minder hoefden te doen. Het kantoor was de natuur. De mens moest vroeger zijn eigen eten verzamelen en jagen. Er waren geen supermarkten om de hoek. Ah! Heb ik gelijk weer iets, want alles op loopafstand of online bestellen, waardoor we vooral niet te veel hoeven te bewegen, was er in die tijd ook niet! De oermens legde dagelijks zo'n 15.000-20.000 stappen op een dag af. Dag in, dag uit. Bewegen was noodzakelijk om in leven te blijven! Alleen in de avond pakten zij even wat rust en beweegden zij zich in en om het primitieve dorpje.

Terug naar nu!

Bewegen wordt steeds vaker als lastig of tijdrovend gezien. Daarom is er een vlucht in online winkels gekomen, zodat we die bank niet meer af hoeven. Daarnaast vliegen de kantoorgebouwen als paddenstoelen uit de lucht. Het ene kantoor heeft nog mooiere ergonomische bureaustoelen en bureaus dan het andere. Soms juich ik bij het zien van verstelbare bureaus waar je ook achter kunt staan. Maar in de praktijk blijven ook deze bureaus vaak op een lage stand staan. Alles wordt ons eigenlijk té makkelijk gemaakt en bewegen blijkt alles behalve noodzaak te zijn, sterker nog, we blijven maar meer en meer robots ontwikkelen om ons nog meer werk uit handen te nemen. Super sjiek, maar ja onze hart- en bloedvaten...

Onze hart- en bloedvaten huilen diep van binnen.

Op de website van het UMC staat dat onderzoek uit wijst dat zitten hetzelfde effect heeft als roken. Te veel zitten is ongezond en kan leiden tot ziekten aan hart- en bloedvaten. Je lichaam wordt minder fit, waardoor het ook minder snel kan herstellen. Onderzoek wijst uit dat mensen die fit een operatie ondergaan, gemiddeld ook sneller herstellen. En waar mensen je graag willen helpen door te zeggen: ' Oh, blijf maar zitten, ik pak het wel even voor je!' Is het eigenlijk veel verstandiger om dit juist wél zelf te pakken. In de oertijd hadden ze hier ook geen tijd voor, 's avonds moest er toch echt weer een maaltijd gemaakt worden. Niemand die daar zei ' Oh, blijf maar zitten'.

Hoe kun je zelf hiermee aan de slag gaan?

Beweeg! En dat klinkt makkelijk, maar ís ook makkelijk. Pak die trap, wandel of fiets naar de winkel. Ga in de avond even een half uurtje wandelen in plaats van op de bank te ploffen voor de tv. Als je een balkon of tuin hebt, ga lekker de bloemen en planten verzorgen! Die frisse buitenlucht en de vitamine D die je hierdoor krijgt bevorderen ook nog eens je humeur! De eerste week zal je me vervloeken, maar dat vind ik niet erg! Ik weet namelijk dat je na een week écht wel al verschil in je energieniveau zult gaan merken! Begin klein, het hoeft niet meteen vanaf dag 1 perfect! Maar bouw het op, zo is de kans op succes veel groter.

Beweeg ze!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Interesse in onderwerpen zoals voeding, beweging, stress en ontspanning? Op de hoogte blijven wanneer er weer een nieuw blog online staat? Het laatste nieuws rondom coachtrajecten of producten van Klets met Milou? Schrijf je dan snel in!
Ik beloof je niet onder te sneeuwen met allerlei mails, alleen wanneer er ook écht iets leuks te melden valt!

Bedankt! Het bericht is verzonden.
Oops! Something went wrong while submitting the form.